ספורט אתגרי - בטיחות
צניחה חופשית צלילה סנפלינג (גלישת מצוקים) טיפוס ספורטיבי רולר-בליידס סקייטבורד באנג'י אופני הרים גלישת גלים

טיפוס ספורטיבי

מהו טיפוס ספורטיבי?

טיפוס הינו ענף ספורט אתגרי המשלב פעילות גופנית מאתגרת בטבע ובקירות טיפוס מלאכותים.

טיפוס הרים

ספורט זה מתרכז בנושא טיפוס על הרים גבוהים, במטרה להגיע אל הפיסגה ולחזור בחזרה. קיימות שתי גישות עיקריות לביצוע טיפוס הרים.

הגישה הראשונה הינה גישה הדרגתית, בה מבוצע הטיפוס בשלבים, תוך בניית מחנות בנקודות שונים לאורך המסלול, והמתנה בהם. שיטה זו מאפשרת למטפס התאקלמות טובה לגבהים החדשים. גישה זו עדיין בשימוש כיום במשלחות טיפוס מסחריות או בעת טיפוס הרים שגובהם מעל 7000 מטרים. הוצאת משלחת מסוג זה הינה משימה מסובכת, מאחר ונדרשת תמיכה לוגיסטית (אוכל, מים, מזרונים, אוהלים וכו') מסובכת יותר. יותר מחנות נדרשים, ומכאן יותר ציוד, יותר אנשים שישאו את הציוד ויותר אוכל ומזון בכדי לקיים את אותם האנשים.

הגישה השניה לטיפוס הינה גישת טיפוס אלפיני. על-פי גישה זו נושא המטפס את כל הציוד על גבו בדרכו אל פסגת ההר. בצורה זו לא נדרשת משלחת גדולה בכדי לבצע את הטיפוס, וכמות הציוד והמזון קטנים הרבה יותר. מצד שני, טיפוס אלפיני דורש מיומנות גבוהה, כושר תכנון וכושר גופני גבוהים ביותר.

טיפוס מצוקים

טיפוס מסוג זה מתרכז פחות בגובה הסופי אליו יגיע המטפס ויותר בקשיים הטכניים בהגעה על המטרה. קיימות שלוש גישות עיקריות בנושא טיפוס מצוקים.

הגישה הראשונה היא טיפוס חופשי (או טיפוס סלע), בו המטפס נעזר בפני המצוק (בליטות וחריצים) על מנת לעשות את דרכו במעלה הצוק. בשיטה זו משמש החבל רק בכדי לאבטח את המטפס במקרה של נפילה. בדרך כלל נעשה טיפוס מסוג זה בזוגות, כאשר המטפס הראשון מוביל ומניח עיגונים על מנת לאבטח את עצמו, והמטפס השני משחרר את העיגונים בדרכו אחרי המוביל. הובלת טיפוס נחשבת למסובכת ומסוכנת יותר, והיא דורשת מיומנות גובהה וכושר סיבולת.

הגישה השניה הינה טיפוס מלאכותי, בו עושה המטפס שימוש בציוד טיפוס בכדי להתקדם במעלה המצוק.

הגישה השלישית היא טיפוס ספורטיבי, בו אמצעי העיגון מוכנים מראש לאורך מסלול הטיפוס, והמטפס יכול להתרכז בטיפוס עצמו במקום בהנחת העיגונים.

טיפוס קירות

סוג טיפוס זה הינו ספורט בו על המטפס להגיע אל ראש קיר שעליו נקודות אחיזה מקובעות מראש. נקודות האחיזה, העשויות בדרך כלל מפלסטיק מוקצף, נעות בין אחיזות נוחות לאחיזה ("ג'אגים") לבין אחיזות קטנות במיוחד ("קרימפיות") או חלקות ("סלופיות"). על מנת לבצע טיפוס קירות לא נדרש ידע מוקדם או ציוד מיוחד (למעט ציוד הבטיחות), אך ציוד כמו נעליים מיוחדות או אבקת מגנזיום למניעת הזעה, יכולים לשפר את יכולותיו של המטפס.